Tema: Biru dan Hijau Tema: Biru dan Hijau Tema: Merah Tema: Hijau
Latar Belakang: 1 Latar Belakang: 2 Latar Belakang: 3 Latar Belakang: 4 
 
 
svgi
 
 
Perbadanan Kemajuan Perusahaan Kayu Sarawak (PUSAKA)

Wisma Sumber Alam, Jalan Stadium, Petra Jaya,
93050 Kuching, Sarawak, Malaysia.

Tel : 082-473 000
Fax : 082-442 691


QR Code

Sila imbas untuk melayari Laman Web PUSAKA melalui telefon pintar

Kemaskini Pada: 26 Sept 2018
Versi 8.1.1a
 
Sumber HutanSumber Hutan

PENGENALAN

Bahagian Pembangunan Sumber memainkan peranan yang amat penting dalam memastikan pembangunan sumber bahan mentah dan sumber tenaga kerja dalam industri perkayuan terus mampan dan memenuhi keperluan semasa industri perkayuan.

Untuk memastikan bekalan bahan mentah adalah mapan, STIDC sentiasa memantau pelaksanaan polisi-polisi di bawah aspek berkenaan, termasuk Pelaksanaan Polisi Kuota Balak, Kuota Eksport Ramin, Kuota Import Balak, Status Konsesi STIDC, perkembangan projek penanaman hutan secara usahasama, pengeluaran “Sustainable Forest Management & Legality Statement”, pemantauan aktiviti Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan; malah terlibat dalam isu-isu berkaitan alam sekitar.

Selain itu, bahagian ini juga bertanggungjawab menghasil dan menyediakan matriks untuk tenaga kerja bagi industri perkayuan bagi memastikan penggunaan tenaga kerja asing boleh diuruskan dengan baik di Sarawak. Peranan yang signifikan ini adalah amat penting terutama dalam Jawatankuasa Teknikal Negeri Bagi Pengambilan Tenaga Kerja Asing dan Pegawai Dagang di Sarawak.

 

PERKHIDMATAN KEPADA PELANGGAN

1. Sumber Hutan 
  a) Memproses permohonan Kuota Eksport Balak.[Klik sini]
  b) Memproses permohonan Kuota Ekport Ramin. [Klik sini]
  c) Memproses permohonan Kuota Import Balak sebelum dikemukakan kepada Kementerian Perancangan Sumber dan Alam Sekitar. [Klik sini]
  d) Mengeluar "Sustainable Forest Management & Legality Statement" untuk ekport barangan kayu ke negara yang memerlukan. [Klik sini]
     
2. Tenaga Kerja 
  a) Memproses permohonan Kuota Tenaga Kerja Am di industri perkayuan.
  b) Memproses permohonan Tenaga Kerja Mahir di industri perkayuan.