Theme: Blue and Green Theme: Blue and Green Theme: Red Theme: Green
Background: 1 Background: 2 Background: 3 Background: 4 
 
 
svgi
 
 
Sarawak Timber Industry Development Corporation (STIDC)

Wisma Sumber Alam, Jalan Stadium, Petra Jaya,
93050 Kuching, Sarawak, Malaysia.

Tel : 082-473 000
Fax : 082-442 691

QR Code

Scan to access STIDC Website via Mobile

Last Update: 25 Mar 2019
Version 8.2.0a
 
Lab on Forestry & Timber Industry Master Plan 2018
Posted on : 27 Nov 2018
 

 

27 November 2018

KUCHING : Lab on Forestry & Timber Industry Master Plan telah diadakan pada 26 & 27 November 2018 di Hotel UCSI, Kuching. Lab ini dianjurkan oleh MUDeNR dengan kerjasama PUSAKA.

Tujuan lab ini adalah untuk menyelaras dasar-dasar dan pelan tindakan yang dicadangkan untuk merangka pelan induk industri perhutanan dan hiliran perkayuan Negeri Sarawak.

Seramai 70 pegawai kanan dari Kementerian Pembangunan Bandar dan Sumber Asli (MUDeNR), PUSAKA, Jabatan Hutan Sarawak, Sarawak Forestry Corporation, NREB, PELITA, Land & Survey, SAGC, SPU dan Harwood Timber Sdn Bhd menghadiri lab ini.

Sebanyak tujuh kertas kerja telah dibentangkan dalam lab tersebut. Selain dari itu, pihak konsultan telah membentang kertas cadangan dasar dan pelan tindakan untuk membangunkan sektor perhutanan dan industri hiliran perkayuan di Sarawak.

Lab ini turut dihadiri oleh Setiausaha Tetap Kementerian Pembangunan Bandar & Sumber Alsi Sarawak, Datu Dr. Wan Lizosman Wan Omar. Semasa memberi ucapan penutupan, beliau telah menyenaraikan perkara susulan yang perlu diambil tindakan bagi memastikan dasar yang dibentangkan dalam pelan induk ini adalah praktikal dan memberi manfaat yang menyeluruh kepada negeri Sarawak.