Theme: Blue and Green Theme: Blue and Green Theme: Red Theme: Green
Background: 1 Background: 2 Background: 3 Background: 4 
 
 
svgi
 
 
Sarawak Timber Industry Development Corporation (STIDC)

Wisma Sumber Alam, Jalan Stadium, Petra Jaya,
93050 Kuching, Sarawak, Malaysia.

Tel : 082-473 000
Fax : 082-442 691

QR Code

Scan to access STIDC Website via Mobile

Last Update: 25 Mar 2019
Version 8.2.0a
 
"Stakeholders Briefing & Industry 4.0 Awareness to The Timber Industry" di Wilayah Tengah
Posted on : 03 Dec 2018
 

 

3 Disember 2018

Sibu: Program "Stakeholders Briefing & Industry 4.0 Awareness to The Timber Industry" bagi Wilayah Tengah diadakan di RH Hotel Sibu hari ini.

Program anjuran Perbadanan Kemajuan Perusahaan Kayu Sarawak (PUSAKA) dengan kerjasama Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), Kementerian Perindustrian Dan Usahawan Sarawak dan Lembaga Multimedia Sarawak (SMA) mendapat sambutan menggalakkan dengan kehadiran lebih 130 orang yang terdiri daripada pihak industri perkayuan dan agensi kerajaan berkaitan.

Program in merupakan platform yang terbaik bagi pihak industri untuk mendapat maklumat terkini dan tepat dan turut dihadiri oleh Penolong Pengurus Besar Kanan Pendaftaran, Puan Suraya Haji Mohamad Ali.

Selain itu, ia amat penting untuk menerangkan kepada pihak industri perkayuan mengenai perubahan peraturan atau dasar terkini yang memberi impak kepada pihak industri perkayuan di Sarawak dan juga kesedaran mengenai Industri 4.0 yang menjadi mega tren sekarang ini.

Sebanyak tujuh (7) kertas kerja dengan tajuk mengenai Pindaan ke atas "Conditions and Restrictions" Pendaftaran, Keperluan negara Korea untuk pengimportan kayu dan barangan kayu menggunakan sumber yang sah, Pemindahan Kuasa Pengeluaran Lesen Kilang Papan dari Jabatan Hutan Sarawak kepada PUSAKA dan Industri 4.0 yang disampaikan oleh Pegawai-pegawai PUSAKA serta penceramah-penceramah dari UNIMAS.

Program ini diadakan di beberapa bahagian di seluruh Sarawak dan bakal menyusul ialah di Hotel Park Everly Bintulu pada 5 Disember 2018 dan di Hotel Meritz Miri pada 6 Disember 2018.