Theme: Blue and Green Theme: Blue and Green Theme: Red Theme: Green
Background: 1 Background: 2 Background: 3 Background: 4 
 
 
svgi
 
 
Sarawak Timber Industry Development Corporation (STIDC)

Wisma Sumber Alam, Jalan Stadium, Petra Jaya,
93050 Kuching, Sarawak, Malaysia.

Tel : 082-473 000
Fax : 082-442 691

QR Code

Scan to access STIDC Website via Mobile

Last Update: 22 Jul 2019
Version 8.2.1
 
"Stakeholders Briefing & Industry 4.0 Awareness to The Timber Industry" Platform Terbaik Pihak Industri Perkayuan
Posted on : 29 Nov 2018
 


29 November 2018

KUCHING: Seramai lebih kurang 150 orang yang terdiri daripada pihak Industri Perkayuan dan agensi kerajaan telah menghadiri program "Stakeholders Briefing & Industry 4.0 Awareness to The Timber Industry" di Dewan Seminar PUSAKA, Kuching. Ia adalah anjuran Perbadanan Kemajuan Perusahaan Kayu Sarawak (PUSAKA) dengan kerjasama Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), Kementerian Perindustrian Dan Usahawan Sarawak dan Lembaga Multimedia Sarawak (SMA).

Program ini merupakan platform yang terbaik bagi pihak industri untuk mendapat maklumat terkini dan tepat. Penolong Pengurus Besar Kanan Pendaftaran, Puan Suraya Haji Mohamad Ali telah merasmikan program berkenaan bagi pihak Pengurus Besar PUSAKA, Tuan Haji Hashim Haji Bojet.

Selain bertujuan untuk menerangkan kepada pihak industri perkayuan mengenai perubahan peraturan atau dasar terkini yang memberi impak kepada pihak industri perkayuan di Sarawak dan juga kesedaran mengenai Industri 4.0 yang menjadi mega tren sekarang ini.

Sebanyak tujuh (7) kertas kerja yang merangkumi tajuk mengenai Pindaan ke atas "Conditions and Restrictions" Pendaftaran, Keperluan negara Korea untuk pengimportan kayu dan barangan kayu menggunakan sumber yang sah, Pemindahan Kuasa Pengeluaran Lesen Kilang Papan dari Jabatan Hutan Sarawak kepada PUSAKA dan Industri 4.0 yang disampaikan oleh Pegawai-pegawai PUSAKA dan penceramah-penceramah dari UNIMAS.

Program ini turut diadakan di beberapa bahagian di seluruh Sarawak iaitu di RH hotel Sibu pada 3 Disember 2018, di Hotel Park Everly Bintulu pada 5 Disember 2018 dan di Hotel Meritz Miri pada 6 Disember 2018.