Font: IncreaseFont: NormalFont: Decrease
 
 
The Official Website of
Sarawak Timber Industry Development Corporation
 
 
 
Konvokesyen 14 Orang Peserta VTO PUSAKA
Posted on : 25 Apr 2019
 


25 APRIL 2019

TERENGGANU : Seramai 14 orang peserta Operasi Latihan Vokasional (VTO) Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) Tahap 3 telah menamatkan kursus selama satu tahun dirai dalam Majlis Graduasi kali pertama sempena Ekspo Perkayuan Terengganu.

Dengan adanya sijil berkenaan melayakkan peserta memiliki Sijil SKM yang diiktiraf oleh Kerajaan Malaysia sekali gus berpeluang untuk melanjutkan pengajian ke peringkat yang lebih tinggi di institusi pengajian lain.

Ia merupakan salah satu usaha PUSAKA untuk menambahbaik pusat latihan yang sedia ada kepada Pusat Bertauliah (PB) yang diiktiraf oleh Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK) Malaysia.

Selain itu juga, dengan adanya pengikhtirafan PB oleh JPK akan memudahkan PUSAKA untuk berkolaborasi dengan pusat atau institusi penyedia latihan kemahiran atau teknikal yang lain.

Turut diadakan ialah Majlis Menandatangani Perjanjian Persefahaman di antara PUSAKA yang diwakili oleh Tuan Haji Hashim Haji Bojet, Pengurus Besar PUSAKA dan Terengganu Timber Industry Training Centre (TTITC) diwakili Tuan Haji Muhyiddin Abdul Rashid, Pengerusi TTITC dalam kerjasama Program Teknikal & Pembangunan Latihan.