Sarawak CrestSTIDC-Logo The Official Website of
Sarawak Timber Industry
Development Corporation
Font: IncreaseFont: NormalFont: Decrease
Majlis Penutupan Bengkel Guideline For Verifying Timber Legality
Posted on : 26 Sep 2019
 

 

26 September 2019

KUALA LUMPUR : Majlis Penutupan Bengkel Guideline For Verifying Timber Legality ke atas Pegawai Latihan Jabatan Kastam DiRaja Malaysia bertempat di Hotel Swiss Garden, Kuala Lumpur.

Bengkel ini merupakan penutupan kepada 3 siri bengkel yang telah diadakan di Johor Bahru (25-28 Februari 2019), Kota Kinabalu (10-12 Julai 2019) dan Kuching pada 24-25 Julai 2019 yang lepas dan dianjurkan oleh pihak TRAFFIC International dan MTIB dengan kerjasama PUSAKA, Jabatan Hutan Sabah dan Jabatan Hutan Sarawak.

Objektif bengkel adalah untuk meningkatkan pemahaman, perkongsian maklumat, analisis dan prosedur operasi dalam menangani perdagangan produk perkayuan secara haram. Selain itu, usaha ke arah menambahbaik proses pengoperasian di pintu-pintu masuk utama yg dikawal oleh Jabatan Kastam DiRaja Malaysia.

Majlis penutupan ini turut dihadiri oleh Ketua Pengarah MTIB, Encik Mohd Kheiruddin Mohd Rani yang turut membuat penyerahan hasil projek kepada wakil Ketua Pengarah Jabatan Kastam Diraja Malaysia.

Encik Chen Hin Keong, Senior Advisor, Forest Governance and Trade dari TRAFFIC International telah berkesempatan untuk menyampaikan pembentangan bertajuk "Introduction to the Guidelines for Verifying Timber Legality for Customs and project results" bagi menerangkan secara ringkas latar belakang garis panduan yang telah dibuat dan hasil keseluruhan program. Manakala pada sesi petang pula telah diadakan "Meeting with ASEAN Countries Forestry and Customs Representatives" bagi membincangkan isu-isu perdagangan balak dan produk kayu secara haram yang melibatkan negara-negara ASEAN.