Font: IncreaseFont: NormalFont: Decrease
 
 
The Official Website of
Sarawak Timber Industry Development Corporation
 
 
 
PUSAKA Metrai Memorandum Persefahaman (MOU) Pembangunan Pertanian dan Penternakan di Igan
Posted on : 12 Sep 2020
 

12 September 2020

MUKAH: Majlis Menandatangani Memorandum Persefahaman (MOU) antara Lembaga Amanah Kebajikan Islam Igan (LAKII) yang diwakili Pengerusinya YB Dato Mursyid Dr Juanda Jaya, Perbadanan Kemajuan Perusahaan Kayu Sarawak (PUSAKA) yang diwakili Pengurus Besar Tuan Haji Hashim Haji Bojet yang turut mewakili PUSAKA CAPITAL Sdn Bhd, dan Encik Jason Jong, Pengarah Eksekutif, SARAMANIS Sdn Bhd.

Majlis MOU berkenaan disaksikan oleh YAB Ketua Menteri Sarawak, Datuk Patinggi (Dr) Abang Haji Abdul Rahman Zohari Tun Datuk Abang Haji Openg bertempat di Stesen Jabatan Pertanian Igan. Objektif MOU itu adalah untuk mewujudkan kolaborasi dan penternakan di Igan, Mukah sebagai salah satu daripada Food Basket di Wilayah Tengah.

Sementara antara skop kerjasama berkenaan menggariskan pengeluaran dan pembekalan bahan dan benih tanaman melalui sistem pemprosesan yang berintegrasi dan mewujudkan Agro Tourism serta R & D Excellent Centre.

Turut hadir ialah Timbalan Ketua Menteri, Menteri Pembangunan Bandar & Sumber Asli Kedua, Menteri Perdagangan Antarabangsa & Industri, Terminal dan Pembangunan Usahawan, YB Datuk Amar Haji Awang Tengah Ali Hasan.