Font: IncreaseFont: NormalFont: Decrease
 
 
The Official Website of
Sarawak Timber Industry Development Corporation
 
 
 
MAJLIS SESI PENYERAHAN SURAT KELULUSAN PRINSIPAL UNTUK PEMBERIMILIKAN TANAH KEPADA PENDUDUK LAPAN (8) BUAH RUMAH PANJANG
Posted on : 13 Dec 2021
 


13 Disember 2021

TANJUNG MANIS: Satu Majlis Sesi Penyerahan Surat Kelulusan Prinsipal Untuk Pemberimilikan Tanah Kepada Lapan (8) Buah Rumah Panjang Kampung Tusok & Sebayang Daerah Tanjung Manis telah diadakan hari ini bertempat di Dewan IKS, Kompleks Industri Perabot PUSAKA Tanjung Manis, Bandar Baru Tanjung Manis, Sarawak.

Majlis tersebut telah disempurnakan oleh Yang Berhormat Datuk Amar Haji Awang Tengah Ali Hasan, Timbalan Ketua Menteri, Menteri Pembangunan Bandar dan Sumber Asli II dan Menteri Pembangunan Perindustrian dan Usahawan Sarawak merangkap ahli Lembaga Pengurusan PUSAKA.

Di dalam majlis tersebut, Datuk Amar Haji Awang Tengah telah menyampaikan surat kelulusan prinsipal untuk pemberimilikan tanah lot pertanian seluas tiga (3) ekar sepintu kepada 127 orang penduduk Kampung Tusok dan Kampung Sebayang yang layak. Mereka di wakili oleh lapan (8) Tuai Rumah Panjang masing-masing.

Di samping itu, mereka juga menerima anak benih nanas jenis MD2 dan anah benih buluh dari pihak PUSAKA untuk aktiviti permulaan penglibatan mereka di dalam industri pertanian. Turut menerima sumbangan anak benih nanas dan buluh ialah wakil daripada pemilik tanah Skim Sg. Bapa.

Dalam majlis yang sama, Yang Berhormat Datuk Amar Haji Awang Tengah Ali Hasan turut menyaksikan sesi menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) di antara PUSAKA Food Industry Sdn. Bhd. (PFISB) dan Zebu Cattle Sdn. Bhd.

Hadir sama ialah YBhg Datu Len Talif Salleh, Menteri Muda Pembangunan Bandar, Pentadbiran Tanah dan Alam Sekitar serta YBhg. Datu Haji Hashim Haji Bojet, Pengurus Besar PUSAKA.