Font: IncreaseFont: NormalFont: Decrease
 
 
The Official Website of
Sarawak Timber Industry Development Corporation
 
 
 
MAJLIS RAMAH TAMAH HARI RAYA AIDIL FITRI ANJURAN VENDOR PERABOT PUSAKA 2022
Posted on : 01 Jun 2022
 

1 Jun 2022

KOTA SAMARAHAN: Sekitar Majlis Ramah Tamah Hari Raya Aidil Fitri anjuran Vendor Perabot PUSAKA yang telah diadakan semalam bertempat di Perkarangan Kompleks Industri Perabot PUSAKA, Kota Samarahan (KIPPKS).

Kira-kira 150 orang telah hadir ke majlis tersebut yang terdiri daripada pihak vendor perabot PUSAKA, pengurusan dan warga PUSAKA dari ibu pejabat.

Upacara memotong lemang sebagai simbolik bagi gimik perasmian majlis tersebut telah disempurnakan oleh Pengurus Besar PUSAKA, YBhg. Datu Haji Hashim Bin Haji Bojet.

Dalam ucapannya, beliau menyatakan program pembangunan vendor perabot masih mengekalkan objektif yang sama, namun dari masa ke semasa akan sentiasa ditambahbaik supaya program ini sentiasa relevan dengan keadaan semasa serta mampu dijadikan platform untuk pengusaha Bumiputera menyumbang kepada ndustri perabot tempatan.

Beliau berkata, fokus utama kini adalah untuk membantu vendor terlibat dalam pengeluaran perabot untuk dieksport.

Namun begitu, kata beliau, bagi mencapai impian tersebut pihak vendor harus peka dan sanggup menerima perubahan persekitaran serta mengubah cara pemikiran, rekabentuk dan mengaplikasi perpindahan teknologi supaya lebih berdaya saing di dalam pasaran tempatan.

“Bagi pasaran eksport pula, initiatif ini merupakan usahasama semua pengusaha perabot di seluruh Sarawak dan fokus utama program ini adalah untuk mengeksport kontena pertama perabot keluaran pengusaha perabot tempatan dari Sarawak," katanya.

Dalam pada itu, katanya, ia merupakan langkah pertama yang cuba diketengahkan PUSAKA bagi menggalakkan eksport produk perabot Sarawak ke pasaran luar.

Mengenai Malaysian International Furniture Fair (MIFF 2022) pula, PUSAKA akan turut serta di dalam ekspo berkenaan yang akan diadakan pada 6 hingga 9 Julai 2022 bertempat di World Trade Centre Kuala Lumpur (WTCKL ) dan di MITEC.

Pameran tersebut akan disertai oleh pengusaha perabot bumiputera dan bukan bumiputera sebagai antara usaha penyediaan platform bagi pengusaha perabot tempatan untuk terlibat dengan aktiviti promosi perabot tempatan ke peringkat antarabangsa.

Majlis berkenaan turut dihadiri Timbalan Pengurus Besar PUSAKA, Cik Hajah Haluyah Awi.