Sarawak ID|Register
Polls
Announcements

News

LAWATAN KE BAMBUSETUM UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA KAMPUS BINTULU (UPMKB) OLEH AHLI JAWATAN KUASA PEMEGANG AMANAH "ESTABLISHMENT OF BAMBUSETUM" BERSAMA P
Posted on : 30 Jul 2022
 

30 Julai 2022

Bintulu: Sekitar Lawatan ke Bambusetum UPMKB oleh Ahli Jawatan Kuasa Pemegang Amanah "Establishment of Bambusetum" bersama Pengurusan PUSAKA yang telah diadakan pada 29 Julai 2022.

Ahli Jawatan Kuasa Pemegang Amanah "Establishment of Bambusetum" terdiri daripada Pengurus Besar PUSAKA, YBhg. Datu Haji Hashim Haji Bojet dan Timbalan Pengurus Besar PUSAKA, Cik Hajjah Haluyah Awi.

Tujuan lawatan tersebut diadakan adalah untuk melihat perkembangan Bambusetum di UPMKB setelah setahun tempoh penanaman secara berperingkat.

Rombongan lawatan telah disambut oleh Dekan Fakulti Sains Pertanian dan Makanan UPMKB, Dr Zamri Rosli; Timbalan Pengarah Pusat Pertanian PUTRA, Prof Madya Dr Amy Halimah Rajaee; Ketua Jab. Sains Pertanian, Dr Norul Izani Md Allwi; Prof Madya Dr Ong Kian Huat, En Nalong dan En Sylvester.

Taklimat mengenai perkembangan Bambusetum di UPMKB telah disampaikan oleh Profesor Madya Dr Ong Kian Huat.

Projek Bambusetum telah bermula pada 7 Januari 2021 membabitkan keluasan kawasan 5 hektar untuk Bambusetum iaitu 4 hektar tanah merupakan kawasan yang boleh ditanam dengan buluh, manakala 1 hektar lagi merupakan kawasan tasik.

Sebanyak 656 pohon buluh telah ditanam daripada 16 spesis.

Dalam sesi lawatan tersebut juga turut dicadangkan pembinaan laluan “pathway” di dalam kawasan bambusetum untuk dijadikan Taman Buluh.

Quick Link